Ova web stranica nastala je u okviru projekta ”Korupcijski SONAR – Glasom javnosti protiv korupcije u upravljanju prostorom i prirodnim resursima” kojeg je od 6. travnja 2013. do 6. listopada 2014. godine provodila Zelena akcija u suradnji s partnerima: Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Zakladom Heinrich Böll ured za Hrvatsku te udrugama Art radionica Lazareti, Multimedijalni institut, Pravo na grad i Zelena Istra. Projekt je financiran sredstvima Europske unije (u sklopu I. komponente programa IPA 2010 – pomoć u tranziciji i jačanje institucija) te sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Ureda za Hrvatsku Zaklade Heinrich Böll. Opći cilj projekta je unaprijediti utjecaj organizacija civilnoga društva za borbu protiv korupcije u upravljanju prostorom i prirodnim resursima u Hrvatskoj.

Specifični cilj projekta je bio ojačati kapacitete lokalnih organizacija civilnoga društva (OCD) za analizu javnih politika te umrežavanje OCD-a za nadzor javnih politika i poticanje zagovaračkih inicijativa. Ove inicijative unapređuju sudjelovanje javnosti te osnažuju borbu protiv korupcije u postupcima prostornog planiranja i dodjele koncesija koje se odnose na prostor i prirodne resurse. Projekt je proveden u Gradu Zagrebu i sedam hrvatskih županija uz jadransku obalu.

Među aktivnostima u okviru projekta ”Korupcijski SONAR” bila je i provedba analize jedne hrvatske javne politike u riziku od korupcije na lokalnoj razini i prirodne resurse te izrada izvještaja iz sjene o provedbi odabrane politike. Projektni partneri su kao temu izabrali analizu politike upravljanja vodnim uslugama jer je za vrijeme projekta krenula reforma upravo u tom području. O istraživanju koje smo proveli za potrebe te analize više možete saznati u publikaciji Naša voda koju besplatno možete preuzeti ovdje.