Koliko građani plaćaju privatni projekt golfa na Srđu?

Piše: Mašenjka Bačić

„Sporazum između tvrtke Razvoj golf i Grada Dubrovnika o pravima i obavezama…nije završen, odnosno finalna verzija nacrta Sporazuma još je u fazi razrade te Vam isti u ovom trenutku nismo u mogućnosti dostaviti“, odgovor je službenika iza informiranje Grada Dubrovnika Petra Ipšića koji smo dobili početkom prosinca ove godine.

Naše je pitanje bilo vrlo jasno, koliko zapravo građani plaćaju privatni projekt golfa na Srđu, no čini se da iz Grada Dubrovnika, uporno izbjegavaju dati konkretni odgovor. Sudeći prema prošlosti projekta te najavama gradonačelnika Andra Vlahušića, sasvim je jasno zašto ovaj odgovor mora ostati tajna.

Studija utjecaja okoliša, koja je tužbom na Upravnom sudu srušena u rujnu ove godine, navodi kako među infrastrukture projekte spadaju vodoopskrba, zaštita od oborinskih voda, sustav za napajanje vodom, ekološki sustavi, odvodnja, elektroopskrba, telekomunikacije, prometnice i drugo. Prema gruboj procjeni riječ je o investiciji od pola milijarde kuna. Prema najavama Grada Dubrovnika i investitora iz 2009. godine spominjao se iznos od 640 milijuna kuna. Ni tada, a ni danas nije poznato koliko novaca bi trebali u to uložiti građani Dubrovnika putem gradskih tvrtki kao što je Vodovod Dubrovnik, a koliko ostatak Hrvatske kroz projekte državnih tvrtki poput Odašiljača i veza, HEP-a i ostalih.

Doduše, kad već nedostaju službeni podaci Grada Dubrovnika, odokativnom metodom mogli bi i sami zaključiti odakle razlika između Studije i službene predstavke investitora.

Tako je Hrvatska elektroprivreda u ožujku ove godine pustila u probni rad trafostanicu Srđ vrijednu 136 milijuna kuna. Naravno, trafostanica Srđ dobro će doći Dubrovniku, no čini se da je za projekt na Srđu od krucijalnog značaja.

“Trafostanica Srđ nije rađena radi golfa niti ičeg drugog osim grada Dubrovnika. U idućih nekoliko godina očekuje se velika potrošnja na području Dubrovnika i Dubrovačkog primorja. Grade se i novi hoteli prema Cavtatu. Sve to iziskuje ulaganje u mrežu, a mi smo sve to preduhitrili i izgradili ovu trafostanicu“, rekao je tada direktor HEP operatora distribucijskog sustava Željko Šimek. Činjenica da je država mislila unaprijed na svoje građane zbilja je raritet u Hrvatskoj, a posebno u Dubrovniku.

Naime, Dubrovnik nakon svake malo jače kiše nema pitku vodu, a desetljećima se najavljuje pročistač koji bi taj problem riješio. No, eto, struju su riješili unaprijed.

Nije naravno sve stalo na struji.

Još uvijek ostaje nejasno tko će snositi troškove premještanja odašiljača na tvrđavi Imperijal na Srđu preko kojeg Dubrovčani dobivaju TV i radijski signal. Na javnoj raspravi o golfu održanoj 2010. godine predstavnik državne tvrtke Odašiljača i veza ovu investiciju procijenio je na 80 milijuna kuna.

„Zahtjev za izmještanjem odašiljača ne postoji. Procjene o iznosu troška premještanja odašiljača ne postoje. Analiza o mogućem premještanju objekta nije napravljena“, odgovoreno nam je iz Odašiljača i veza u studenom ove godine u mejlu gdje je objašnjeno i da „troškove premještanja snosi investitor radova ili gradnje nove građevine u skladu s čl. 26. st (4) Zakona o elektroničkim komunikacijama“.

Inače, tvrtka Razvoj golf 2009. godine dobila je koncesiju u trajanju od 30 godina za tvrđavu Imperijal. Do 2014. godine golferski investitori probili su tri roka vezana uz obaveze koje se tiču izrade projekta te rekonstrukcije tvrđave gdje se nalazi Muzej Domovinskog rata. Penale za nepoštivanje ugovornih obaveza u vrijednosti od 84.228,00 eura Grad Dubrovnik nikad nije tražio od Razvoj golfa. No zato Grad Dubrovnik namjerava ispuniti svoje obaveze iz tog ugovora te je u proračunu za 2017. godinu uplanirano ulaganje od 25 milijuna kuna za cestu prema Srđu. U Projekcijama za naredne dvije godine govori se o još 50 milijuna kuna.

No to nije sve. Prema nedavnim informacijama inicijative Srđ je naš u srijedu 7. prosinca u hotelu International u Zagrebu održan je sastanak direktora Vodovoda Dubrovnik Valentina Dujmovića i predstavnika Razvoj golfa zbog pronalazak načina kojim bi gradska tvrtka preuzela financijske obaveze veće od milijun kuna za infrastrukturu na Srđu, a koje se tiču radova na vodopskrbnom tunelu kroz Srđ, još jednom infrastrukturnom zahvatu, potrebnom za ostvarenje projekta na Srđu.

A tu je još i pitanje zacjevljenja tunela na Srđu vrijednog najmanje 12 milijuna kuna za kojeg se također ne može dobiti informacija kako će se priskrbiti novac.

No vratimo se na, prema svemu sudeći, sporni dokument između tvrtke Razvoj golf i Grada Dubrovnika o pravima i obavezama. Dokument je prvo najavljen ovog lipnja nakon sastanka predstavnika tvrtke Razvoj golf s gradskim vijećnicima i radnicima gradskih službi na čelu s gradonačelnikom Androm Vlahušićem.

“Sporazum će biti gotov u roku od 30 dana dana”, najavili su tada iz Grada Dubrovnika dodajući da će prijedlog izraditi tvrtka Razvoj golf, čija je predstavnica Maja Ruth Brinar Frenkel tada kazala kako je investitor osigurao sredstva za prvu fazu vrijednu 303 milijuna kuna. Spomenimo još jednom, infrastrukturni radovi procjenjuju se na više od pola milijarde kuna. O čemu se tu točno radi zapravo još uvijek nije poznato, kao što nije jasno ni zbog čega tvrtka izrađuje prijedlog tako važnog dokumenta iz kojeg bi napokon trebalo saznati koliko bi građani Dubrovnika trebali platiti tvrtki Razvoj golf za izgradnju njihove investicije.

Prokurist Razvoj golfa¸Ivan Kusalić prošlog je tjedna u priopćenju medijima izjavio kako „nije točno da će građani Grada Dubrovnika na bilo koji način platiti izgradnju infrastrukture za potrebe projekta GPD“.

Napomenimo na kraju da iako Grad ne želi javnosti predstaviti Sporazum između Grada I investitora iz kojeg bi trebalo saznati financijske obaveze Dubrovnika, procjene o komunalnom doprinosu koje će investitor platiti su nam poslali. Prema njihovim proračunima Razvoj golf platit će iznos od 201,910,773.55 kuna.